Dutch | English
Het Ecosysteem Logistiek in tijden van Corona
apr 14

Het Ecosysteem Logistiek in tijden van Corona

Waren we kort geleden nog in het proces van een verkenning van de werking en mogelijkheden van een logistiek ecosysteem, nu worden er concrete stappen gezet om vanuit dit ecosysteem ondersteuning te kunnen bieden waar nodig. Er is aan de tien partijen die aan de verkenning hebben deelgenomen, gevraagd of ze bereid zijn bij te dragen aan mogelijke vormen van ondersteuning. Dit gebeurt onder de noemer van ‘maatschappelijke dienstverlening’, dus buiten de reguliere bedrijfsvoering om. Het is nu zaak om inzicht in ieders capaciteitsaanbod te krijgen, zoals wegtransportmiddelen, opslag (tot noodhospitalen aan toe), terminals, chauffeurs en logistieke en technische know-how. Maar ook om snel op te kunnen schalen en als het nodig is ook andere logistieke partijen eenvoudig aan te kunnen haken.

Momenteel wordt er door de betrokken partijen een ‘control tower’ opgezet. Deze dient als centraal punt om logistieke opdrachten snel bij de juiste logistieke partijen uit te zetten wanneer er sprake is van een verzoek tot inzet. En dergelijk verzoek komt tot stand nadat het Crisis Actie Team (CAT) van het ministerie van Defensie heeft bepaald of, waar en wanneer militairen en materieel worden ingezet in de strijd tegen het coronavirus. De logistieke capaciteiten van Defensie worden momenteel al ingezet en het is ook denkbaar dat Defensie voor sommige van deze logistieke opdrachten de markt wil inschakelen. Hiervoor zou het Ecosysteem Logistiek – tot dusverre gericht op veiligheidscrises – óók in deze gezondsheidscrisis goede diensten kunnen bewijzen.